Vad får du för VA-avgiften?

Bakom rent vatten och ett välfungerande avlopp – allt det du tar för givet – ligger stora, och ofta osynliga, arbetsinsatser och investeringar, som vi alla måste vara med och betala.

Vad får du för VA-avgiften? Tänk dig en dag utan vatten och avlopp. Att inte kunna duscha, spola i toaletten, laga mat eller ta ett glas vatten direkt från kranen. Vatten är en vardagslyx, dygnet runt, året om. Inte bara idag utan även i framtiden.

Ingen äger vattnet, men vi alla behöver ta hand om det tillsammans. Du som är ansluten till kommunalt vatten och avlopp är en del av en gemenskap. Ibland lagas en läcka där du bor, eller så dras nya ledningar någon helt annan stans i kommunen. Gemenskapen gör oss starka och ger oss vatten i världsklass! Idag och i framtiden.

Förutsättningarna för vatten och avlopp är olika beroende på var du bor. Vi tar bara ut de avgifter som krävs för att täcka kostnaderna, men hur stora de kostnaderna är skiljer sig från kommun till kommun. Det som är likadant överallt är vad du får tillbaka. Det är bara vatten. Värt varenda krona.

Fler sidor inom va-taxan i kalmar kommun

Så fungerar taxan

Om självfinansiering, brukningsavgift och anläggningsavgift.

VA-taxan

Gällande avgifter för året.

Taxeutvecklingen

Stort behov av investeringar påverkar taxan.

Vad gäller för dagvattenavgifter?

Frågor och svar om dagvattenavgifter.

Frågor och svar om taxan

Hitta svaren på dina frågor.

Senast uppdaterad: 22 januari 2024
Publicerad: 13 oktober 2023