Avstängt vatten - Påryd

Vattentornet firar 50 år!

Bild

Idag, den 20 oktober 2022, är det 50 år sedan Vattentornet i Berga invigdes.

65 meter över havet sträcker sig ett av Kalmars främsta landmärken - vattentornet. Efter flera års planering och byggande fick Kalmar 1972 ett modernt vattentorn som rymde tio gånger så mycket vatten som det gamla inne på Kvarnholmen. Det behövdes verkligen. Invånarantalet hade mångdubblats sedan början av 1900-talet, då det gamla vattentornet togs i bruk och det moderna samhället krävde mer vatten.

– Vattentornet har gett Kalmarborna ett stabilt tryck i vattenkranen i 50 år – och det är vi tacksamma för. Tack vare vattentornets funktion märker inte våra kunder ifall vi skulle drabbas av en driftstörning, till exempel strömavbrott, eftersom vi får ett naturligt vattentryck på det här sättet, säger Jörgen Ljungholm, chef avdelning Vatten.

Till en början fanns det en restaurang högst upp i vattentornet med en fantastisk panoramautsikt. Många Kalmarbor minns hur spännande det var att komma upp och se utsikten över staden, och framför allt den nybyggda Ölandsbron som på den tiden var den längsta bron i norra Europa.

Under de första åren var restaurangen ett populärt utflyktsmål men i början av åttiotalet klingade intresset av. Färre besökare och högre uppvärmningskostnader var skälet till att restaurangen till slut stängde. På frågan om det skulle gå att öppna restaurangen igen är svaret att det inte är möjligt utan omfattande investeringar.

Det kulturhistoriska värdet är stort och vattentornet får inte förändras. Under flera år på 2010-talet har vattentornet renoverats och belysningen är utbytt till energisnål ledteknik. Nu är det också möjligt att belysa tornet i flera olika färger.

Bild

Landshövdingen Erik Westerlind (till vänster) och Erik "Dykarn" Johansson framför vattentornet 1972. På bilden till höger står de båda männen och murar in en "hemlig låda" under invigningen.

Bild

Vattentornet upplyst i gult och blått.

Publicerad: 20 oktober 2022