För att möta framtidens krav på rening av avloppsvatten planerar vi för en av Kalmars viktigaste framtidssatsningar, Kalmarsundsverket.
I ett samverkansprojekt bygger vi ett driftsäkert och hållbart kretsloppsverk alldeles intill det gamla reningsverket på Södra Utmarken i Kalmar. Genom modern teknik säkrar vi ett friskt Kalmarsund och möjliggör framtidens Kalmar. Det nuvarande reningsverket stod färdigt 1963 och har därefter byggts till i etapper. Det är inte längre ekonomiskt hållbart att renovera reningsverket. Vi behöver vara rustade för framtida krav och ökande kapacitet när staden växer. Kalmars nya reningsverk, Kalmarsundsverket, beräknas tas i drift 2025.
Projektet är i Fas 1, med fokus på planering och projektering. Systemhandlingar och riktpris ska levereras, för att ett investeringsbeslut om genomförandet ska tas i Kommunfullmäktige våren 2022. Markberedningsarbetet (förberedelse för byggnation) är till stor del klart och produktionsplanering inför Fas 2 pågår.
Det ursprungliga syftet med ett avloppsreningsverk är att ta hand om samhällets avlopp på ett miljövänligt sätt. Kalmarsundsverket gör så mycket mer. Utöver att vi har funktionen avloppsreningsverk så återvinner vi vatten som kan användas till bevattning av grönytor, land- och skogsbruk men även till industriellt vatten. Vi producerar även ett certifierat jordförbättringsmedel (gödsel) som är eftertraktat. Vi producerar gas som kan ge både el, värme och bränsle. Med andra ord, vi skapar kretslopp på flera håll, därav är vi ett kretsloppsverk.
Kalmar växer och vill kunna fortsätta med det, det nuvarande reningsverket är 50 år gammalt.
Utsläppskraven har skärpts, krav som ställs av Länsstyrelsen.
Tekniken på det nuvarande reningsverket är gammal och ineffektiv och arbetsmiljön är dålig.
Ett reningsverk konstrueras byggteknisk för att hålla i minst 50 år i en tuff miljö. Maskinerna konstrueras för att hålla i minst 20 år. Det vill säga vi gör en investering för lång tid framöver.
Ett reningsverk måste byggas robust för att under alla omständigheter kunna rena vatten. Det får aldrig stå still. Teknik som skapar trygghet innebär också en stor investering.
De senaste årens återkommande problem med vattenbrist har satt fokus på slöseriet med dricksvattnet. Det ökar efterfrågan på en vattentjänst med billigare vatten att använda till t ex bevattning eller tekniskt vatten till industrin. Möjligheten att sälja renat vatten finansierar den extra investeringen som krävs för att kunna leverera återvunnet vatten.
Reningsverket har fått skärpta utsläppskrav i miljötillståndet av Länsstyrelsen. Det nya reningsverket dimensioneras för att med marginal klara de skärpta kraven så att dessa inte överskrids med dryga böter och höga driftkostnader som följd.
Att certifiera det rötade slammet så att det kan spridas på åkrar gör det lättare och billigare att bli av med slammet från reningsverket.
Vid rötning utvinns biogas som kan ersätta inköp av el och värme och även säljas för uppgradering till fordonsbränsle. Detta ger ett bidrag till reningsverkets driftkostnader.
Kostnaden fördelas på kunder anslutna till VA-nätet genom successivt förhöjda avgifter.
De senaste åren har vi framgångsrikt testat nya reningstekniker i pilotskala, med förhoppningen att dessa ska kunna användas i den nya anläggningen.
I ett pilotprojekt testade vi att ta bort skadliga ämnen som bakterier, virus, fosfor och syreförbrukande ämnen. Mellan 2015 och 2017 hade vi en försöksanläggning som testade ultrafiltrering (UF), en teknik som genom sina porer på 20 nanometer tar bort alla partiklar, även bakterier och de flesta virus. Filtret utvärderades kontinuerligt och har visat mycket goda reningsresultat när det gäller fosfor och syreförbrukande ämnen.Rapport pilotprojekt ultrafiltrering (UF)
På kommunstyrelsens uppdrag har vi även testat en teknik för läkemedelsrestrening. I februari 2017 började vi därför testa ett filter med granulerat aktivt kol (GAK), där en delström från det renade avloppsvattnet fick passera. Pilotprojektet avslutades i januari 2018. Resultaten blev mycket goda.Ladda ner SVU-rapport om avskiljning av mikroföroreningar
En luktutredning har genomförts av konsultföretaget ÅF, på uppdrag av Kalmar Vatten. Utredningen visar att lukten från avloppsreningsverket kommer att minska sedan Kalmarsundsverket tagits i drift. Den pekar samtidigt på vikten av att alla tre verksamheter inom området (Kalmar Avloppsreningsverk, Kalmar Biogas och KLS Ugglarps) vidtar åtgärder för att lukten från området ska minska.Ladda ner luktutredningen
I delprojektet "Hållbart VA-system i Kalmar" utreddes möjligheterna att använda återvunnet vatten från Kalmarsundsverket, som en samhällsresurs. Projektet har slutrapporterats till innovationsmyndigheten Vinnova, som delfinansierade projektet. Exempel på möjliga användningsområden för återvunnet vatten i Kalmar är bevattning, toalettspolning, rengöring av maskiner och naturvård.Om projektet Hållbart VA-system i Kalmar
Projektet befinner sig just nu i planeringsfasen. Tidigare milstolpar i projektet:
Kalmar Vatten och Serneke tecknar avtalReportage från SVT Småland om Kalmarsundsverket
Dags att återvinna spillvattnet?
Vi återför näring till kretsloppet.
Vissa typer av spillvatten från företag måste anmälas.
Spillvattnet renas i olika steg.
Nittio procent av kommunens invånare är anslutna.
Har du koll på vad du får spola ner?
Hitta svaren på dina frågor.