Vår kärnverksamhet är hållbarhet. Vi arbetar dagligen för ett renare, friskare Kalmarsund och hälsosamt dricksvatten. Dessutom har vi ett unikt friskvårdsprogram för våra medarbetare.
Kärnan i Kalmar Vattens verksamhet är produktion och leverans av livsmedlet dricksvatten. Vi tar även hand om och renar ditt spillvatten och dagvatten innan det når vårt känsliga innanhav Östersjön, via Kalmarsund.
Allt levande är beroende av rent vatten. Det arbete som vi utför dagligen har stor betydelse för vår miljö och hälsa. Tänk dig en dag utan vatten i kranen eller hur det skulle se ut vid vår kust om vi inte renade avloppsvattnet innan vi låter det rinna ut i Kalmarsund. Vi är med och möjliggör framtidens Kalmar genom att se till att allt detta fungerar. Det gör vi både genom att underhålla anläggningar som tidigare generationer lagt grunden för och genom att bygga ut ledningsnätet till nya områden. Några av våra anläggningar behöver bytas ut helt och då gäller det att planera långsiktigt .
Samtidigt som vi utför ett viktig arbete för miljön och människors hälsa, eftersträvar största möjliga effektivitet i alla delar av verksamheten. Vårt arbete ska präglas av ekologisk, social och ekonomisk hållbarhet.
Att minska utsläppen från vår avloppshantering, att minska andelen fossila bränslen för våra transporter och att sänka energianvändningen är några av de miljömål som vi arbetar för.
Läs mer om vårt hållbarhetsarbete i vårt Miljöbokslut
Kalmar Vattens viktigaste miljöuppdrag är att ta hand om och rena avloppsvatten innan det släpps ut i Kalmarsund.
I avloppsvattnet finns fosfor och kväve som bidrar till övergödning. Denna näring tar vi tillvara i slammet, som håller så hög kvalitet att det är certifierat och används som gödning i jordbruket.
Vi planerar nu för ett nytt avloppsreningsverk i Tegelviken, Kalmarsundsverket. Denna stora och viktiga investering kommer att ge positiva miljöeffekter, bland annat genom minskade utsläpp till Kalmarsund.
Läkemedelsrester, antibiotikaresistenta bakterier och mikroplaster har blivit aktuella problemområden under de senaste åren. Kalmarsundsverket förbereds för att kunna hantera detta framöver.
Det kommer troligtvis också att bli aktuellt att återvinna det renade avloppsvattnet från Kalmarsundsverket. I stället för att släppa ut det renade vattnet i Kalmarsund, skulle vi kunna använda det till bevattning, toalettspolning, naturvård, tekniskt vatten etc.
För att driva reningen av både avloppsvatten och dricksvatten krävs det energi. Pumpar och kompressorer står för en betydande förbrukning av el. Genom att jobba med självfall på ledningar, byta ut maskiner mot mer energieffektiva modeller och alltid väga in energieffektivisering i planeringen, så har vi stora möjligheter att minska energiförbrukningen. Som kommunägt bolag använder vi enbart grön el.
Drickvattenproduktion och rening av spill- och dagvatten kräver stora mängder kemikalier. Vi byter ut kemikalier mot mer miljövänliga där så är möjligt och jobbar för att använda så lite som möjligt utan att minska på kvalitén. Vi jobbar med uppströmsarbete och skydd av vattentäkter för att minska utsläppen till spill- och råvatten vilket gör att vi kan minska vår kemikalieanvändning.
Alla våra personbilar går på biogas eller el. I de fall då vi behöver starkare motorer använder vi så långt det är möjligt. HVO, diesel tillverkat av icke fossil råvara. Motorerna i våra tunga fordon har högsta miljöklass.
Kalmar Vattens samhällsviktiga verksamhet finansieras enbart av VA-avgifter, inga skattemedel används.
Verksamheten får varken gå med vinst eller förlust. De investeringar som Kalmar Vatten behöver göra belastar VA-taxan samma år, det är alltså inte möjligt att "bunkra" medel till framtida investeringar.
Eftersom det är VA-kunderna som bekostar VA-verksamheten i kommunen, så har Kalmar Vatten ett stort ansvar att hushålla med resurserna och vara så kostnadseffektiva som möjligt. Detta kräver väl underbyggda analyser och livskostnadskalkyler för varje investeringsbehov, för att komma fram till den långsiktigt bästa lösningen ur flera perspektiv.
Kalmar Vatten har obligatorisk friskvård på arbetstid, två gånger per vecka för samtlig personal. Träningen är som vilken annan arbetsuppgift som helst, den ingår i våra befattningsbeskrivningar och är del av våra lönekriterier. Målet är att pensionera friska medarbetare.
Syftet med Kalmar Vattens friskvård är att minska belastningsskadorna och få en mer effektiv personal. Och det har gett resultat. Tidigare hade vi friskvårdsbidrag, men vi såg att effekten var liten eftersom de som behövde den mest inte utnyttjade bidraget.
Vi har många goda exempel i bolaget på ryggont och andra krämpor som har försvunnit, men friskvårdssatsningen har också andra effekter som t ex lättare att rekrytera personal och ökad gemenskap. Träningen på arbetstid har gjort att Kalmar Vattens personal har skapat en företagskultur som genomsyras av en sund livsstil. Antalet rökare har minskat och att det finns ett större hälsotänk idag kring både psykisk och fysisk hälsa. Våra medarbetare är måna om att ta hand om sig och det avspeglar sig också i arbetet.
Resultatet är minskad sjukfrånvaro och minskade omplaceringar pga belastningsskador. Det största kvittot på att träningen fungerar är alla goda exempel på axlar, ryggar och nackar som blivit bra, sömn som har förbättrats, stress har minskat osv. Vi har ett helt annat hälsotänk i bolaget idag och samtalsämnen kring träning, hälsa och kost diskuteras flitigt runt fikaborden. Det har skapat en fin gemenskap och något för Kalmar Vattens personal att enas kring och vara stolta över. Vi har lättare att rekrytera ny personal och är lokalt kända för att vi tar hand om vår personal.
Sedan 2015 har Kalmar Vatten börjat fokusera mer på den psykiska hälsan, eftersom den hänger så tätt i hop med den fysiska. Vi siktar på att bli lika bra här, som vi idag är på den fysiska hälsan. Målet är att öka förståelsen för psykisk hälsa i bolaget och skapa en öppenhet kring ämnet. De senaste åren har vi genomfört utbildningar inom stresshantering och kringliggande ämnen i olika former.
Ett av våra övergripande mål är att pensionera friska medarbetare, vilket innebär att vi vill att medarbetarna ska trivas och vilja stanna till pensionen men också vara i god form den dagen pensionen infinner sig.
Vi på Kalmar Vatten vill göra det möjligt för alla att kunna få tillgång till dricksvatten på ett enkelt sätt. För dig som behöver fylla på en dunk till exempel vid vattenavstängning eller till husvagnen, finns på Grindängsvägen. Den är alltid öppen och vattnet där är gratis för begränsade uttag.Läs mer om Vattenkiosken
I kommunen finns fyra dricksfontäner som är öppna under sommarhalvåret, lätt tillgängliga för alla som vill dricka. Under sommaren 2020 är de inte i bruk för att undvika spridning av covid-19.
I Kalmar erbjuder också flera restauranger, caféer och andra verksamheter att du kan komma in och fylla på din vattenflaska. Du hittar dem genom att de har dekalen Kalmar Refill vid ingången. De finns också med på en webbkarta via Kalmar kommuns webbplats.Webbkarta
Vi producerar och levererar dricksvatten samt renar avloppsvatten i Kalmar.
Här finns de lediga tjänster vi har just nu. Välkommen med din ansökan.
Så är Kalmar Vatten organiserat. Styrelse, ledningsgrupp och avdelningar.
Kontaktpersoner och material för media.
Ekonomi, statistik, fakturering och årsredovisningar.
Så fungerar VA-branschen