Hållbarhetsmål och certifieringar

Exempelbild.

FN:s globala mål för Agenda 2030 är utgångspunkten för vårt hållbarhetsarbete. Genom certifieringar i miljö och kvalitet, har vi en tydlig struktur och kan arbeta systematiskt med mål och förbättringar.

Hållbarhet ska genomsyra allt vi gör. Som del i Kalmar kommunkoncern har vi med oss FN:s 17 globala mål som en helhet. De fem målen som främst berör vår verksamhet är prioriterade i vardagen och vid långsiktig planering.

Exempelbild.

Rent vatten och sanitet för alla

Kalmar Vatten har uppdraget av Kalmar kommun att vara huvudman för VA-tjänsterna. Och vi ska göra det kostnadseffektivt och med stor miljöhänsyn.

Hållbara städer och samhällen

VA är en viktig samhällsfunktion. Kalmar Vatten är med när kommunen tar fram översiktsplan, detaljplaner och andra styrdokument som VA-plan och klimatanpassningsplan. Att planera hur vatten, spillavlopp och dagvatten ska fungera i en växande stad är en stor utmaning. VA behöver planeras tillsammans med annan infrastruktur som vägar, grönområden, bostadsområden, el och IT.

Hållbar konsumtion

Cirkulära system är inget nytt för oss. Vi nyttjar Nybroåsens ekosystemtjänster för att få fram dricksvatten med hög kvalitet. När dricksvattnet har använts och blivit avloppsvatten, separeras näringen som bioslam och återförs till åkrarna. Energin blir till biogas. Om några år blir det möjligt att återvinna en stor del av detta sötvatten i samhället till bevattning eller som tekniskt vatten.

Vid VA-förnyelse sorteras och återanvänds den största delen av schaktmassorna till de nya ledningarna som läggs ner.

Vi följer kommunens upphandlingspolicy och har en policy materialpolicy för bättre resursutnyttjande.

Hav och marina resurser

Reningsverket skyddar Östersjön från övergödning. Avloppsvattnet renas utifrån de miljökrav som myndigheterna har beslutat. Det nya kretsloppsverket, Kalmarsundsverket, kommer att öka reningen ytterligare med minst 35%. Denna förbättring innebär att Kalmar kommun uppfyller HELCOM:s mål på kväverening.

Bekämpa klimatförändringarna

Kalmar kommun och dess bolag har som mål att vara klimatneutrala år 2030. Kalmarsundsverket kommer att framställa en betydande andel av sin energianvändning genom solceller och elproduktion av biogas. Grön el är en självklarhet och alla våra fordon går på biogas, HVO eller el.

Kalmar Vatten gör klimatberäkningar genom Svenskt Vattens verktyg. En stor del av vår klimarpåverkan kommer från lustgas och metangas som kan bildas i den biologiska reningen på avloppsreningsverket. Redan nu försöker vi styra driften för att minimera utsläppen. Kalmarsundsverket byggs med optimal styrning för att hålla nere dessa potenta växthusgaser.

Certifiering av miljö, kvalitet och slamkvalitet

Ansvaret gäller både hur VA-taxan fördelas och hur vi förvaltar jordens resurser och våra VA-anläggningar. En god arbetsmiljö och att se till alla människors lika värde, får också genomslag i ekonomin. Att medarbetare mår bra och vill stanna, är en förutsättning för effektivt och professionellt arbete. Verksamheten blir både smidigare och mer konstruktivt genom en god dialog med kunder och intressenter. Då ökar möjligheterna att både löpande arbete och projekt kan genomföras som planerat.

Certifiering av miljö, kvalitet och slamkvalitet

Miljö - ISO 14001
Mål, förbättringar och rutiner för att minska miljöpåverkan.

•Kvalitet - ISO 9001
Kritiska processer finns dokumenterade, mål, ständiga förbättringar, rutiner att möta kundens behov.

REVAQ - certifiering av avloppsslam för jordbruk.
Innebär t ex kontroll av miljögifter och uppströmsarbete för att stoppa föroreningar vid källan.

Utsläppskontroll - SS-EN/ISO IEC 17025
Ackrediterat laboratorium på reningsverket kontrollerar inkommande och utgående avloppsvatten.

Fler sidor inom hållbarhet och miljö

Ekologisk hållbarhet - miljöarbete

Våra viktigaste miljöuppdrag är att rena spill- och dagvatten.

Social hållbarhet - säkert vatten till alla

Vi planerar vattenförsörjningen i ett flergenerationsperspektiv.

Ekonomisk hållbarhet - ansvarsfull resursanvändning

Långsiktighet och ansvarsfull resursanvändning ska prägla vår verksamhet.

Hållbar vattenanvändning

Du som använder vatten och vi som producerar dricksvatten och renar avloppsvatten behöver hjälpas åt.

Senast uppdaterad: 22 januari 2024
Publicerad: 5 oktober 2022