Hållbar vattenanvändning
Tillsammans tar vi ansvar för vårt värdefulla dricksvatten. Varje år levererar Kalmar Vatten drygt 5 miljarder liter dricksvatten till invånare, företag, skolor och sjukhus. Det innebär att varje person använder drygt 140 liter vatten per dygn.
Tycker du att det är mycket? Det beror förstås på vad vi jämför med. I Köpenhamn ligger förbrukningen på 100 liter per person och dygn och i några av världens torraste områden är många människor vana vid att klara sig på bara 10 liter - till allt.
Under de senaste åren har många kommuner i Sverige fått känna av att dricksvatten inte är en oändlig resurs att ösa fritt ur. Varje år inför flera kommuner bevattningsförbud under sommaren. Vattenverkspersonal runt om i vårt land kämpar med hur de ska klara av att leverera tillräckligt, när alla invånare vattnar i trädgården eller fyller sin pool samtidigt. Därför är det viktigt att använda vattnet på ett ansvarsfullt sätt. Det finns många sätt att minska sin vattenförbrukning:
Tips på hur du kan spara vatten
Kalmar Vattens betydande miljö- och hållbarhetsaspekter
Energi och processkemikalier krävs för att framställa dricksvatten och för att rena spillvatten
När du sparar vatten minskar du också miljöpåverkan från dessa resurser. Det är också så att kvävereningen i reningsverket blir mer effektiv om vattnet inte späds ut mer än nödvändigt. Kväve orsakar övergödning och algblomning i Östersjön.
Lägre varmvattenförbrukning innebär lägre energiförbrukning
Här har vi alla ytterligare ett skäl att spara. Lite kortare duschar t ex kan alltså spara några sköna slantar samtidigt som vi belastar miljö och klimat lite mindre.
Ett ständigt pågående arbete att minska läckor
Ständig förnyelse av ledningsnätet stoppar små och stora läckor
Vi byter de äldsta och sämsta vattenledningarna först. Många ledningar är mer än 100 år gamla. Men även nyare ledningar kan ha små hål där vattnet läcker ut. Ett intensivt arbete har pågått under nära två decennier och förnyelsetakten är nu nere under 100 år.
Vi räknar med att vi nu har hittat och bytt ut de sämsta ledningarna och därmed blivit av med de största ”vattentjuvarna”. Att hitta vattenläckor är inte alltid så lätt men skam den som ger sig! Vi satsar på läcksökningsutbildningar och ny utrustning för att komma åt ännu fler läckor. Exakt hur mycket vatten som läcker ut går inte att mäta exakt. En uppskattning är ca 15% och det är en ganska typisk siffra för Sverige. Innan vi kom i gång med systematiskt VA-förnyelse av ledningsnätet var andelen odebiterat vatten mer än 20%.
Läs mer om vår VA-förnyelse
Läckor hittas genom digitala vattenmätare
Digitala vattenmätare hjälper oss att se även små variationer i vattenflöden och några av dem kan bero på läckor. Vi har också stora förhoppningar att komma ännu längre genom den digitala utvecklingen och AI (artificiell intelligens).
Efter hand byts alla vattenmätare i Kalmar ut hos privatkunder och företag. Det ger oss möjlighet att följa upp vattenförbrukningen och vi kan arbeta på ett mer systematiskt sätt med både vattenleveranser och läcksökning. Flera projekt kring detta är redan i gång i Sverige och vi deltar i några av dem. De digitala vattenmätarna larmar vid en ovanligt hög vattenförbrukning. Då kan fastighetsägaren snabbare förhindra att läckan ställer till onödiga skador.
Text
I Sverige förbrukar vi i genomsnitt 140 liter vatten per person och dygn
- 60 liter för personlig hygien
- 30 liter för toalettspolning
- 15 liter för disk
- 15 liter för tvätt
- 10 liter för mat och dryck
- 10 liter övrigt
Uppgifterna kommer från Svenskt Vatten.Läs mer om dricksvatten på Svenskt Vatten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Vattnet från Kalmarsundsverket kan återvinnas i på ett nytt sätt
För att möta framtidens utmaningar, då torka och vattenbrist kan bli verklighet under perioder, kommer Kalmarsundsverket byggas som ett kretsloppsverk. Det ursprungliga syftet med ett avloppsreningsverk, är att ta hand om och rena samhällets avlopp på ett miljövänligt sätt och för att förhindra att smittsamma bakterier sprids längs kusten och i vattendrag. Kalmarsundsverket gör så mycket mer. Utöver funktionen av ett avloppsreningsverk, kommer vattnet renas så bra att det kan användas till bevattning av grönytor, lant- och skogsbruk. WaterMan är ett EU-projekt som prövar återvunnet vatten i praktiken. Läs mer på Kalmar kommuns sida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Återvunnet vatten
Vattnet kan också återcirkuleras i samhället genom att de industrier och verksamheter som har möjlighet använder tekniskt vatten i stället för dricksvatten i delar av sin verksamhet. I samband med utredningen om att bygga ett stadsnära stadsnära avsaltningsverk, undersöks även om återvunnet vatten från Kalmarsundsverket skulle kunna renas med hjälp av avancerad teknik och bli en del av Kalmars dricksvatten försörjning.
Den cirkulära ekonomin är redan igång
Redan nu produceras ett certifierat jordförbättringsmedel (gödsel) som är eftertraktat och i den processen framställs biogas som kan ge el, värme och fordonsbränsle. Med andra ord bidrar avloppsreningen till att skapa hållbara kretslopp för vatten, näring och energi.
Vi provar ny teknik för att medvetandegöra vattenanvändningen
De nya digitala vattenmätarna kommer göra det möjligt för privatpersoner, organisationer och företag att ta del av sin vattenförbrukning i realtid. Kalmar Vatten har flera projekt under utveckling. Under 2022-2024 testas en prototyp för en mobilapp, som skulle göra det möjligt för fastighetsägare att dagligen följa sin på vattenförbrukning. Flera andra kommuner genomför olika projekt som syftar till att få ner vattenförbrukningen genom en ökad medvetenhet. Resultaten sammanställs i en rapport under 2023.
Undersökning om bestående beteendeförändring Länk till annan webbplats.
I undersökningen ingår också Kalmar Vattens samarbete på tre kalmarskolor.
WaterMan
Läs mer om hur renat avloppsvatten tas tillvara på Kalmar kommuns webbplats.
Waterman -bevattning med återvunnet vatten Länk till annan webbplats.
Återvunnet vatten från Kalmars reningsverk kan användas redan nu. Tack vare filtrering och UV-ljus uppnås rätt kvalitet för att kunna vattna några av Kalmars planteringar på försök under ett par år.
WaterMan - Bevattning med återvunnet vatten
Här genomför parkenheten i Kalmar kommun i samarbete med Kalmar Vatten ett projekt som syftar till att spara vattenresurser och framtidssäkra tillgången på bevattningsvatten. I den här containern renar vi vatten med UV-ljus Genom att desinficera renat avloppsvatten med ultraviolett ljus får vi säker tillgång till vatten även vid långvarig torka. Då behöver vi inte vattna våra parker och träd med dricksvatten eller grundvatten och vi har tillgång till vatten även om det inte regnat på länge. Rening med ultraviolett ljus är energisnålt och minimerar hälsoriskerna utan att tillföra kemikalier. Efter reningsprocessen finns inga hälsorisker med vattnet och det renade vattnet har inte heller någon lukt.
Våra samarbetspartners Projektet finansieras till 80 procent av EU genom Baltic Interreg-fonden i projektet WaterMan. Resterande 20 procent finansieras av svenska staten genom Havs- och Vattenmyndigheten samt av Kalmar kommun. Projektet pågår under tiden 2023–2025
Fler sidor inom hållbarhet och miljö
Ekologisk hållbarhet - miljöarbete
Våra viktigaste miljöuppdrag är att rena spill- och dagvatten.
Social hållbarhet - säkert vatten till alla
Vi planerar vattenförsörjningen i ett flergenerationsperspektiv.
Ekonomisk hållbarhet - ansvarsfull resursanvändning
Långsiktighet och ansvarsfull resursanvändning ska prägla vår verksamhet.
Hållbarhetsmål och certifieringar
FN:s globala mål är vägledande för vårt hållbarhetsarbete.