Ekologisk hållbarhet - miljöarbete
![Exempelbild.](/images/18.7eb05dc41833942250d32e44/1664869194467/Ekologisk%20h%C3%A5llbarhet_750x350.png)
Allt levande är beroende av vatten. Vi levererar friskt dricksvatten från källorna i Nybroåsen och renar spillvattnet innan det släpps ut i Kalmarsund. Flödena av dagvatten behöver både regleras och renas. Vårt uppdrag är att göra allt detta med stor miljöhänsyn, alltid med perspektiv på framtidens generationer.
Våra betydande miljöaspekter
Steg för steg arbetar vi med att minska vår miljöpåverkan, som i första hand handlar om resursanvändning och utsläpp till vatten och luft.
Vatten och näring i kretslopp
Varje år renas nästan sex miljarder liter spillvatten från ämnen som annars skulle orsaka övergödning i Östersjön. Kväve, fosfor och syreförbrukande ämnen separeras från avloppsvattnet under noggrann kontroll. En stor del av näringen samlas upp i ett mullrikt bioslam. Näringen återförs som jordförbättringsmedel på åkrar.
![Cirkeldiagram som beskriver fördelningen på kväve och fosfor som renats från avloppsvattnet under 2023.](/images/18.67c793db19010042e6e3fd4b/1720186528562/kvave-fosfor-2023-1.png)
Vid reningen i Kalmars reningsverk tas resurser tillvara
Fosfor är det ämne som påverkar övergödningen mest i Östersjön, samtidigt som det är en begränsad resurs som vi behöver ta vara på.
Det mesta av fosforn som kommer till vårt reningsverk avskiljs och återfinns i slammet. 2023 renades 97 procent av inkommande fosforn till reningsverket. Av kvävet är det bara runt en femtedel som hamnar i slammet och ungefär hälften avgår som luftkväve (kvävgas). 2023 kunde 48 ton fosfor och 63 ton kväve användas som växtnäring på jordbruksmark. 5145 ton mullrikt bioslam producerades och räckte till 436 hektar åkermark (räknat som fosforgiva).
1,5 ton fosfor och 87 ton kväve släpptes ut i Kalmarsund. Alla utsläppskrav i reningsverkets miljötillstånd uppfylldes.
Läs mer i Miljörapporten för Kalmar Avloppsreningsverk 2023. Pdf, 7.9 MB, öppnas i nytt fönster.
En stor del av dagvattnet renas i dammar och dämmen
Dagvatten bidrar också till övergödningen och utsläpp av miljögifter till våra i vatten. I Kalmar finns det cirka 30 dagvattendammar eller dämmen som renar dagvatten genom slamavskiljning och upptag av näringsämnen i växtlighet. Utan dessa reningsanläggningar följer alla föroreningar med vattnet ut i Kalmarsund. Ungefär 70 procent av dagvattnet i Kalmars tätorter renas i dämmen.
Återvunnet avloppsvatten – en del av framtidens vattenförsörjning
För att möta framtidens utmaningar med perioder av torka och vattenbrist, bygger vi vårt nya reningsverk, Kalmarsundsverket, som ett kretsloppsverk. Det ursprungliga syftet med avloppsrening är att ta hand om samhällets avlopp för att förhindra smittspridning och övergödning i vattendrag. Kalmarsundsverket gör så mycket mer. Utöver traditionell avloppsrening kan vattnet återvinnas och användas för bevattning av grönytor, land- och skogsbruk men även som tekniskt vatten.
Cirkulärt vatten inom dricksvattenförsörjningen
Vi lever i en region som väntas bli torrade samtidigt som vår kommun växer. I samband med en utredning om förutsättningarna att bygga ett avsaltningsverk i Kalmar, undersöks också möjligheterna att med hjälp av avancerad teknik, producera dricksvatten av återvunnet avloppsvatten från Kalmarsundsverket. Genom att ta tillvara detta vatten, kan vi minska behovet av grundvattenuttag. Dricksvattenförsörjningen blir mindre känslig för påfresningar om dricksvatten kan framställas från fler vattenkällor.
Cirkulär näring och energi
Vi fortsätter att producera ett certifierat jordförbättringsmedel (gödsel) som är eftertraktat. Gasen som produceras kommer med hjälp av gasmotorer, täcka en stor andel av Kalmarsundsverkets elbehov. Tillsammans med solceller kommer ungefär hälften av den egna elförbrukningen att produceras på plats. Uppvärmningen av processer och byggnader sker helt med egen värme.
Med andra ord bygger vi ett kretsloppsverk värt namnet och återför vatten, näring och energi till samhället.
Waterman - återvunnet vatten till bevattning redan nu
Genom projektet Waterman har Kalmar kommun redan sommaren 2024 börjat vattna planteringar med tekniskt vatten. En delström av vattnet som lämnar Kalmars avloppsreningsverk behandlas först genom filtrering och UV-ljus för rätt kvalitet.Läs mer om Waterman på kommunens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
![Fem av de globala målen som är kopplade till texten om ekologisk hållbarhet](/images/18.67c793db19010042e6e3994b/1720011710446/Ekologisk%20h%C3%A5llbarhet1-globala%20m%C3%A5l-webb.png)
Vårt miljöarbete hjälper till att nå flera av FN:s globala mål.
Utsläpp till luft
Avloppsrening och biogasframställning är känsliga biologiska processer som kräver mycket kunskap och uppföljning för att fungera bra.
Under de biologiska reningsprocesserna bildas även flera olika växthusgaser. Koldioxiden som bildas har inte sitt ursprung ur fossila bränslen, den kommer ju från vår mat i första hand, så den har inte någon direkt klimatpåverkan. Däremot bildas lustgas och metangas vid avlopsreningen som båda har en större påverkan på växthuseffekten än koldioxid om man räknar dem som koldioxidekvivalenter. Genom att optimera driften av biosteget, försöker vi hålla nere bildningen av lustgas men det är först möjligt att lyckas med det i större skala i Kalmarsundsverket. Nuvarande reningsverk byggdes i en annan tid, för andra behov och är underdimensionerat för dagens invånarantal. Vårt laboratorium följer upp rötningsprocessen och kan på det sättet säkerställa att så mycket som möjligt att den metangas som bildas, tas till vara och förädlas till biogas.
Fossila bränslen
Alla våra personbilar går på biogas eller el. I de fall då vi behöver starkare motorer använder vi så långt det är möjligt HVO, diesel tillverkat av icke fossil råvara. Motorerna i våra tunga fordon har högsta miljöklass.
Energiförbrukning
För att driva reningen av både avloppsvatten och dricksvatten krävs det energi. Pumpar och kompressorer står för en betydande förbrukning av el. Genom att byta ut maskiner mot mer energieffektiva modeller och alltid väga in energieffektivisering i planeringen, så har vi stora möjligheter att minska energiförbrukningen. Som kommunägt bolag använder vi enbart grön el.
Kemikalieanvändning
Dricksvattenproduktion och rening av spillvatten kräver stora mängder kemikalier. Vi byter ut kemikalier mot mer miljövänliga där så är möjligt och jobbar för att använda så lite som möjligt utan att minska på kvalitén. Vi jobbar med uppströmsarbete och skydd av vattentäkter för att minska utsläppen till spill- och råvatten vilket gör att vi kan minska vår kemikalieanvändning.
![Vinterbild med snö över byggnation av Kalmarsundsverket med Kalmars reningsverk och Västra sjön i bakgrunden](/images/18.18e3f564193deb50868419a3/1736779014329/ksv-november750x400jpg.jpg)
De största utsläppen av växthusgaser kommer från de biologiska processerna. Vi arbetar för att minska utsläppen när Kalmarsundsverket byggs och även idag i Kalmars nuvarande reningsverk.
Kalmar Vatten siktar mot nollutsläpp
Detta och mycket mer kan du läsa i Kalmar kommuns miljöbokslut där även en del av Kalmar Vattens miljöarbete resovisas.
Läs mer i Kalmar kommuns miljöbokslut 2023 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Recipientkontroll
Kalmar Vatten bedriver samordnad recipientkontroll i samverkan med Kalmar läns kustvattenkommitté och Kommittén för samordnad recipientkontroll i Ljungbyån.
Kommittéerna är sammanslutningar av kommuner, vattenvårdsförbund och företag som tillsammans värnar kustmiljön och vattenkvaliteten samt sjöar och vattendrag inom Ljungbyåns avrinningsområde. Genom att finansiera och samordna årlig övervakning bidrar vi till att följa tillståndet i recipienterna.
Mer information
Fler sidor inom hållbarhet och miljö
Social hållbarhet - säkert vatten till alla
Vi planerar vattenförsörjningen i ett flergenerationsperspektiv.
Ekonomisk hållbarhet - ansvarsfull resursanvändning
Långsiktighet och ansvarsfull resursanvändning ska prägla vår verksamhet.
Hållbarhetsmål och certifieringar
FN:s globala mål är vägledande för vårt hållbarhetsarbete.
Hållbar vattenanvändning
Du som använder vatten och vi som producerar dricksvatten och renar avloppsvatten behöver hjälpas åt.