Filmer ska inspirera vattenbesparande åtgärder
Länsstyrelsen Kalmar län har de senaste fyra åren finansierat flera vattenbesparande projekt. Kalmar Vatten har fått bidrag till två projekt som nu finns dokumenterade i filmer.
Kalmar Vatten är ett av de bolag som fått bidrag och som länsstyrelsen valt att lyfta fram som goda exempel.
– Genom att sprida goda exempel och erfarenheter från de projekt som genomförts hoppas vi att vi kan bidra till att fler vill göra vattenbesparande aktiviteter, menar samordnare Ann-Eva Zidén, Länsstyrelsen Kalmar län.
Stödet har bidragit till investeringar i ny teknik eller medfinansiering för åtgärder som tryggar tillgången till dricksvatten.
– Det finns ett stort intresse och ett stort behov av att stärka landets vattenförsörjning, inte minst här i sydöstra Sverige som har stora utmaningar med återkommande vattenbrist och torka. Vår sammanfattning visar att statsstödet har gett konkreta resultat och positiva effekter för vattenförsörjningen, menar enhetschef Ingrid Palmblad-Örlander, Länsstyrelsen Kalmar län.
Projekt Visualisera mätdata för invånarna
Kalmar Vatten har sedan 2016 regelbundet kommunicerat med invånarna för att minska förbrukningen av dricksvatten. 2020 fick Kalmar Vatten medel från länsstyrelsen för att sätta upp master och antenner för att få en direkt kontakt med tusentals vattenmätare inom kommunen.
Nästa steg för Kalmar Vatten är att kommunicera med invånarna via Eco-feedback. Eco-feedback är en forskningsbaserad metod som synliggör människans påverkan på miljön genom att visa mätdata i realtid på ett lättsamt sätt.
Projekt Digitala vattenmätare som snabbare lokaliserar vattenläckor
Genom att sätta upp master och antenner är det möjligt att samla in en mer detaljerad information om konsumenternas dagliga vattenförbrukning för att öka medvetenheten om sin vattenanvändning. Masterna möjliggör också att Kalmar Vatten snabbt kan analysera samt lokalisera vattenläckor.
Jörgen Ljungholm, chef avdelning Dricksvatten berättar i filmen om arbetet som pågår.
– Kalmar Vattens målsättning är att alla kunder i framtiden ska ha en app i sin mobiltelefon som gör det möjligt att avläsa den dagliga dricksvattenförbrukningen, säger Jörgen.